Kuchnia
z klimatem
czyli pasja gotowania i filmowania
Home » , , , » Pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy



Soczewica jest świetną alternatywą dla mięsa. Zawiera wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Spróbujcie koniecznie naszego przepisu na pasztet.



Składniki:

2 szklanki soczewicy czerwonej
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
6 - 8 niedużych marchewek
2 średnie cebule
3 łyżki oleju, 4 jajka
3- 4 łyżki zielonej pietruszki
sos sojowy, sól, pieprz i inne przyprawy
(curry, imbir, papryka, kminek itp)

Przygotowanie:


Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż do rozpadnięcia się, czyli jakieś 15-18 minut.

Obrane marchewki ścieramy na tarce lub blendujemy. Podsmażamy na odrobinie oleju.

Marchewkę łączymy z soczewicą, przyprawiamy wedle uznania. Dokładnie wszystko mieszamy

Masę przekładamy do keksówki i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawiamy do ostudzenia.


Pasztet można jeść z chlebem, z dodatkami lub sam. Najlepiej smakuje na świeżym chlebie z kolendrą lub pietruszką.

Pasztet można bez problemu mrozić.

Smacznego !



SHARE

About roslika

0 komentarze :

Prześlij komentarz